Wielomiany - suma algebraiczna
CRASH: Cześć, mam problem z dwoma przykładami z pewnego zadania. Proszę o wytłumaczenie. Treść brzmi:
Zapisz w postaci sumy algebraicznej
a) (√3 − 3x2)(9x8 + 3x4 + 1)(√3 x2 + 1)
b)(x−1)2 (1+x+x2 + x3)(x+1)(x2 + 1)
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
PS w ppkt a (√3 − 3x2)=0 podzieliłem przez √3, aby wyszedł mi wzór skróconego mnożenia z
(√3 x2 + 1) ale nie wiem czy to jest dobrze.
21 mar 19:41
CRASH: Pomoże ktoś ? Proszę
21 mar 20:04
CRASH: Naprawdę nikt nie wiem jak to zrobić ?
21 mar 20:27
kochanus_niepospolitus:
ten PS −−− a w życiu

b)
(x−1)
2 = (x−1)*(x−1)
(x−1)
2*(x+1) = (x−1)*(x−1)*(x+1) = (x−1)*(x
2−1)
(x−1)
2*(x+1)*(x
2+1) = (x−1)*(x
2−1)*(x
2+1) = (x−1)*(x
4−1)
(x−1)
2*(x+1)*(x
2+1)*(1+x+x
2+x
3) = ... zauważasz wzór (*) =
(*) a
4 − b
4 = (a−b)(a
3 + a
2b + ab
2 + b
3)
= (x
4 − 1)*(x
4−1) = (x
4−1)
2 = ....
21 mar 20:32
Adamm: wymnóż
21 mar 20:33
kochanus_niepospolitus:
a)
(√3 − 3x2) = √3(1 − √3x2) (tak to powinieneś był zrobić)
a później robisz analogicznie do tego co robiłem w (b)
21 mar 20:33