ciągi
Mikol: Wykaż, że liczby 2,3,5 nie są wyrazami żadnego ciągu geometrycznego
21 mar 19:31
21 mar 19:34
Mikol: Nie mówiłem, że 2,3 i 5 to kolejne wyrazy...
21 mar 19:59
kochanus_niepospolitus:
to sobie zrób permutacje
21 mar 20:00
Adamm: kochanus, wyrazami żadnego ciągu geometrycznego
co znaczy że 2 może być pierwszym wyrazem, 3 może być piątym, a 5 szesnastym
i mamy udowodnić że taki ciąg nie może być geometryczny
oczywiście to tylko przykład
21 mar 20:08
Adamm: weźmy liczby q∊ℛ, m, n∊ℕ
0
niech 2=3*q
m=5*q
n oczywiście wtedy m≠0 oraz n≠0
| | 21/m | | 21/n | |
wtedy q= |
| = |
| ⇒ 2n*5m=2m*3n stąd musi być n=m=0, |
| | 31/m | | 51/n | |
sprzeczność
podobnie robisz z innymi przypadkami
21 mar 20:18