..
Ohma: Wyznacz wszystkie wartosci m dla ktorych rownanie (m−3)x2+mx+m+3 ma dwa rozne rozwiania
nalezace do przedzialu (−∞;1)
21 mar 19:17
kochanus_niepospolitus:
warunki)
1) a≠0
2) Δ>0
3) x1 < x2 < 1
21 mar 19:20
Ohma: A skad policzyc pierwiastki? Bo delta wychodzi −3m2+36
21 mar 19:23
Ohma: Można przyjąć że x1+x2<2?
21 mar 19:27
Alky: Najpierw liczysz Δ, a potem Δm , z tym że delta wyjdzie m2−12m+36
21 mar 19:27
Alky: aj przepraszam, nie widziałem tego m, zwracam honor
21 mar 19:28
Alky: 29:27 − tak
21 mar 19:30
Alky: 19:27 *
21 mar 19:31
kochanus_niepospolitus:
nie można przyjąć x1 + x2 < 2 ... bo niech x1 = −100, x2 = 2 ... x1 + x2 < 2, a przecież
oba te rozwiązania nie należą do zadanego przedziału
21 mar 19:37
Alky: Ah, rzeczywiście. Głupotę palnąłem. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Może ja sam pójdę się
coś pouczyć
21 mar 19:40
Ohma: Więc co trzeba zrobić z tymi pierwiastkami jeżeli x+x się nie da?
21 mar 19:41
Tomaszek: może
a≠0
Δ>0
xw<1
f(1)>0
21 mar 19:45
kochanus_niepospolitus:
Tomaszek ... f(x) = x
2 − 100 także będzie miał x
w < 1 (bo x
w = 0) ... ale x
2 = 10
21 mar 19:53
kochanus_niepospolitus:
oki ... nie zauważyłem f(1) > 0
21 mar 19:54
kochanus_niepospolitus:
to dobry tor, ale trza to 'dopieścić' :
1)
a>0
Δ>0
xw < 1
f(1) > 0
2)
a<0
Δ>0
x1<1
f(1)[C{<]]0
Bo przy tym co Tomasz napisał niestety (potencjalnie) połowę wyników odrzucamy
21 mar 19:56
kochanus_niepospolitus:
Tomaszek ... to co napisałeś niestety niosło za sobą taki oto błąd:
niech f(x) = −x
2 + 100 ... x
w = 0 (ok) ... f(1) > 0 (ok) ... x
2 = 10 (nie jest ok

)
21 mar 19:57
Tomaszek: no tak już widzę
21 mar 19:59
kochanus_niepospolitus:
tam w 19:56 miało być nie:
x
1 < 1 tylko x
w < 1
21 mar 20:01
Ohma: O matko teraz to już nic z tego nie wiem
21 mar 20:10
kochanus_niepospolitus:
no to na spokojnie:
rozpatrujemy dwa przypadki:
1)
a> 0 (czyli ramiona 'do góry' )
Δ> 0 (co by były dwa pierwiastki)
xw < 1 (to pokazuje nam, gdzie jest wierzchołek −−− który przyjmować będzie ujemną wartość)
f(1) > 0 (to w połączeniu z wiedzą, że wierzchołek jest 'na lewo od x=1' daje nam informację,
że oba pierwiastki są 'na lewo' od x=1)
drugi przypadek analogicznie, ale z ramionami 'na dół'
21 mar 20:14
Jerzy:
m − 3 ≠ 0
Trzy warunki:
1) Δ > 0
2) xw < 1
3) a*f(1) < 0
21 mar 20:21
Jerzy:
Poprawka: 3) a*f(1) > 0
21 mar 20:22
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... a*f(1)
> 0

ale poza tym to 'pozamiatałeś'
21 mar 20:22
Jerzy:
Tak się zdarza, jak się pisze telefonem
21 mar 20:26
kochanus_niepospolitus:
to nie pisz telefonem po klawiaturze ... użyj do tego palców
21 mar 20:27
Ohma: Dlaczego a*f(1)?
21 mar 20:44
kochanus_niepospolitus:
bo jest to połączenie dwóch warunków
jeżeli a>0 (ramiona do góry) to f(1) > 0 (bo przy xw<1 wtedy mamy pewność pierwiastków w
zadanym przedziale)
analogicznie przy a<0 to f(1)<0 (taki sam argument)
najlepiej sobie to narysuj
21 mar 20:45
adam:

Ciekawym sposobem na rozwiązanie jest przekształcenie równania (m−3)x
2+mx+m+3=0
do postaci funkcji :
m=(3 x
2 − 3)/(x
2 + x + 1)
Rysujemy wykres tej funkcji z uwzględnieniem warunku z zadania x<1 i od razu widać,
dla jakich m istnieją dwa rozwiązania, czyli co trzeba zrobić.
W tym przypadku trzeba policzyć min, max oraz granicę x→−
∞ tej funkcji.
Rozwiązaniem są dwa przedziały:
(m
min, x=1) oraz (lim x→−
∞, m
max)
czyli
m∊(−2
√3, 0)∪(3, 2
√3)
22 mar 16:44