5 | ||
jest równy | ||
11 |
a1+a1+(4n−1)r | a1+a1+(6n−1)r | |||
2* | *4n= | *6n | ||
2 | 2 |
S3n | |
= | |
S6n−S3n |
| ||||||||||||||
= | = | |||||||||||||
|
2a1+3nr−r | ||
= | = | |
2(2a1+6nr−r)−(2a1+3nr−r) |
2a1+3nr−r | ||
= | = // podstawiamy 2a1=r(2n+1) | |
2a1+9nr−r |
r(2n+1)+3nr−r | ||
= | = | |
r(2n+1)+9nr−r |
2n+1+3n−1 | 5 | |||
= | = | |||
2n+1+9n−1 | 11 |
a1 + a1 + (4n−1)r | a1 + a1 + (6n−1)r | |||
2* | *4n = | *6n | ||
2 | 2 |
2a1 + (3n−1)r | (2n + 1 + 3n − 1)r | 15n2r | ||||
S3n = | 3n = | * 3n = | ||||
2 | 2 | 2 |
(2n+1 + 6n−1)r | (2n+1 + 3n−1)r | |||
(S6n − S3n) = ... = | *6n − | *3n = | ||
2 | 2 |
48n2r − 15n2r | 33n3r | |||
= | = | |||
2 | 2 |
S3n |
| 15 | 5 | ||||||||||
= | = | = | |||||||||||
S6n − S3n |
| 33 | 11 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |