..
Ohma: Ze zbioru 1,2,3,4,5,6,7,8,9 losujemy trzy liczby bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wśród wylosowanych liczb będzie 7 pod warunkiem, że suma wylosowanych liczb będzie liczbą
nieparzystą.
Mi wyszło 1/9*4/8*3/7+1/9*4/8*3/7
21 mar 19:14
kochanus_niepospolitus:
nie do końca
w Ω uwzględniona została kolejność losowania, której nie uwzględniasz licząc #A
21 mar 19:16
Ohma: Nigdy tego nie zrozumiem

zrobiłam z drzewka
21 mar 19:18
Mila:
X={1,2,3,4,5,6,7,8,9 }
P={2,4,6,8}
NP={1,3,5,7,9}
losujemy 3 liczby
A− wśród wylosowanych liczb jest 7
B− suma wylosowanych liczb jest liczbą nieparzystą
Aby suma 3 liczb była nieparzysta to mamy sytuacje
nnn − trzy nieparzyste
lub
ppn
A∩B− wylosowano 7 i suma jest nieparzysta
21 mar 23:06