Pole obszarow plaskich
Kasia: Witam, czy moglabym poprosic o pomoc w rozwiazaniu nastepujacego zadania:
Oblicz pole obszarow plaskich ograniczonych krzywymi:
y=sin2x , y=sinx , 0≤x≤π
Pole ma byc rowne 4 π, prosze o jakakolwiek pomoc w rozwiazaniu tego zadania, Dziekuje
AS:

o o o y = sin(2*x) czarne kropki y = sin(x)
Ustalam punkt przecięcia krzywych
sin(2*x) = sin(x)
2*sin(x)*cos(x) − sin(x) = 0
sin(x)*(2*cos(x) − 1) = 0
sin(x) = 0 lub cos(x) = 1/2 → x = 0 lub x = π (c) lub x = π/3 (a)
| | −1 | |
Całka podstawowa: ∫sin(a*x)dx = |
| *cos(a*x) |
| | a | |
Pole obszaru A
π/3 π/3
P1 = ∫(sin2x − sinx)dx = (−1/2)*cos2x + cosx| = (−1/2)*(−1/2) + 1/2 − (−1/2 + 1) =
0 0
= 1/4 + 1/2 + 1/2 − 1 = 1/4
Pole obszrau B
π/2 π/2
P2 = ∫sin2xdx = −cos2x | = −(−1/2) − 0 = 1/2
π/3 π/3
Pole obszaru C
π π
P3 = ∫sinxdx = −cosx| = −(−1) + 1/2 = 3/2
π/3 π/3
Pole obszaru D
π π
P4 = |∫sin2xdx| = |−1/2*cos2x| | = |−1/2*1 + 1/2*(−1)| = −1/2 − 1/2| = |−1| = 1
π/2 π/2
Pole szukane
| | 1 | |
P = P1 + P3 − P2 + P4 = 1/4 + 3/2 − 1/2 + 1 = 2 |
| |
| | 4 | |