rozwiąż układ równań trudne
Grześ: Rozwiąż uklad równań
x2 = y3 − 3y2 + 2y
y2 = x3 − 3x2 + 2x
21 mar 18:18
Mariusz:
Odejmij równania stronami i pogrupuj tak abyś mógł użyć wzorów skróconego mnożenia
21 mar 19:02
Adamm: x2−y2=y3−x3−3(y2−x2)+2(y−x)
(x−y)(x+y)=(y−x)(x2+xy+y2)−3(y−x)(y+x)+2(y−x)
y=x lub 0=x2+xy+y2−2y−2x+2
0=x2+(y−2)x+y2−2y+2
Δ=(y−2)2−4(y2−2y+2)=−3y2+4y−4
Δy=−32
zatem drugie równanie nie ma rozwiązań
skoro x=y to wystarczy podstawić do jednego z równań i sprawdzić, to jest już łatwe
0=x3−4x2+2x
x=0 lub x=2−√2 lub x=2+√2
podstawiając wszystkie 3 widzimy że wszystkie są rozwiązaniami równania
x=y=0 lub x=y=2−√2 lub x=y=2+√2
21 mar 19:06
Grześ: Dzięki wielkie
21 mar 19:13