Proszę o pomoc.
Podluch: Podstawą ostrosłupa jest romb.Wysokość rombu h=9cm,a kąt ostry rombu a=60°.Jakie jest pole
powierzchni całkowietej,jeżeli jego wysokosć jest dwa razy wieksza od długości boku rombu?
21 mar 18:06
kochanus_niepospolitus:
skoro znasz kąt ostry rombu i wysokość rombu ... to z trygonometrii (obpowiednia funkcja
trygonometryczna) wyliczasz bok rombu ... mając bok i wysokość, liczysz jego pole
znasz wysokość ostrosłupa ... więc liczysz pola ścian bocznych wykorzystując (znowu)
trygonometrię
21 mar 18:09
Podluch: dane znam. obliczyłam jego objętość, co nie zmienia faktu, że nie wiem jak zabrać się do
obliczenia wysokości ściany bocznej. :
h=a√3/2
a√3/2=9 /*2
a√3=18 /:√3
a=18/√3 cm
a=18√3 /3
a=6√3
H=2*6√3
H=12√3 cm
Pp=ah
Pp=6√3 *9
Pp=54√3 cm²
V=1/3*54√3 *12√3
V=54√3 *4√3
V=648 cm³
21 mar 18:12