procenty w zadanich tekstowych.
Moniczka: Rupcia i Klapia złowiły w sumie 90 rekonów. Gdyby Rupcia złowiła o 10% rekinów więcej, a
Klapcia o 20% mniej, w sumie złowiłyby o 3 rekiny mniej. Ile rekinów złowiła Rupcia,a ile
Klapcia ?
układ równań:
( to jest w takiej klamerce ) x+y=90
(x+10%x) + ( y− 20%y) = 90 − 3
20 sty 15:14
Godzio:
x+y=90
1,1x + 0,8y = 87
tak ładniej

, a wczym problem ? bo twój układ równań jest poprawny
20 sty 15:17
Moniczka: trzeba go rozwiącać
20 sty 15:22
Godzio:
pierwsze równanie obustronnie *0,8
0,8x + 0,8y = 72
1,1x + 0,8y = 87 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−0,3x = −15
x=50
y=90−50= 40
20 sty 16:21