Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
ella: Wyznacz ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
| | −2x2 | |
wyszła mi pochodna f'(x)= |
| D: x∊R D'∊R |
| | (x2+1)2 | |
PRZYRÓWNUJĘ DO 0 I WYCHODZI MI ... 0 zastanawiam się czy jest ok, sprawdzicie?
21 mar 17:55
===:
sprawdź pochodną
21 mar 17:58
kochanus_niepospolitus:
błędnie wyliczona pochodna funkcji
21 mar 17:59
zef: df=R
df'=R
| | x2+1−x(2x) | | −x2+1 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
−x
2+1=0
(1−x)(1+x)=0
x=1 lub x=−1
f'(x)<0 dla x∊(−
∞;−1)u(1;
∞) , funkcja maleje
f'(x)>0 dla x∊(−1;1), funkcja rośnie
w f(−1) funkcja ma minimum
w f(1) funkcja ma maksimum
lim
x→−∞f(x)=0
lim
x→∞f(x)=0
21 mar 18:11
ella: jednak jestem debilem z tą pochodną i wychodzi na to, że liczyć nie potrafię. dziękuję za pomoc
21 mar 18:45