Planimetria poziom rozszerzony
Paweł:
zad.1
Punkty D, E dzielą bok ABC trójkąta na trzy odcinki mające taką samą długość. Punkt F jest
środkiem boku BC. Odcinki CE i DF przecinają się w punkcie G. Oblicz stosunek pola trójkąta
CDG do pola trójkąta ABC.
21 mar 17:42
Adamm: bok ABC?
21 mar 17:50
Paweł: ...dzielą bok AB trójkąta ABC na trzy odcinki...
21 mar 18:04
21 mar 18:13
marcell:
Bardzo dobrze
21 mar 18:13
kochanus_niepospolitus:
| 1 | |
Po pierwsze ... zauważ, że trójkąty Δacd, Δcde i Δceb mają takie samo pole (i wynosi |
| |
| 3 | |
pola Δabc )
Pole Δcgd będzie równe PΔdec − PΔdeg
| 1 | |
Ponadto można zauważyć, że PΔfdc = PΔfdb ( i każde z nich wynosi |
| pola ΔABC) |
| 3 | |
Z tego można dalej wywnioskować, że pola: PΔdge= PΔgfc
Jako, że f dzieli bok |BC| na pół, to PΔcfg = 'jaka część' PΔbec
21 mar 18:21