Prawdopodobieństwo
Whale: Udowodnij, że dla P(B) ≠ 1 zachodzi równość:
| | P(A \ B) | |
P(A' | B' ) = 1 − |
| |
| | 1 − P(B) | |
21 mar 17:07
kochanus_niepospolitus:
| | P(A'∩B') | | P(A'∩B') | |
L = P(A'|B') = |
| = |
| |
| | P(B') | | 1−P(B) | |
Zauważ, że: P(A\B) = P(A) − P(A∩B)
| | P(A\B) | | 1−P(B) − (P(A) − P(A∩B)) | |
P = 1 − |
| = |
| = |
| | 1−P(B) | | 1−P(B) | |
| | 1 − (P(A) + P(B) − P(A∩B)) | | 1 − P(AuB) | |
= |
| = |
| = |
| | 1−P(B) | | 1−P(B) | |
c.n.w.
21 mar 17:57
kochanus_niepospolitus:
mam nadzieję, że wiesz dlaczego (A∪B)' = (A'∩B')
21 mar 17:58
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście:
(A∪B)' = Ω − (A'∩B')
21 mar 17:58