założenia do zadan z parametrem
Nina : Witam. Mam problem z założeniami do równań wielomianowych z parametrem. Np. W takim zadaniu
Dla jakich wartosci parametru m równanie x4 − 2mx2 = m2 − 4 ma trzy różne rozwiązania.
Jakie trzeba w tym przykładzie zapisać założenia ?
21 mar 16:01
zaanetad: t=x2
t2−2mt−(m2−4)=0
t1=0⇒t1*t2=0⇒Wzory Viete'a
t2>0 => t1+t2 > 0 => wzory Viete'a
21 mar 16:23
Nina : Dziękuję zaanetad
21 mar 16:29
Nina : A dlaczego t1 ma być równe 0
21 mar 16:30
adam: √2<m≤2
21 mar 16:44
Nina : Nie rozumiem
21 mar 17:06
adam: To już gotowa odpowiedź.
21 mar 17:10
adam: Oj sorry, pomyłka, ma być m=2.
21 mar 17:12
Nina : Dziękuję Adam.
21 mar 21:35
Nina : Ale nadal nie rozumiem dlaczego takie założenia ze t1=0 => t1 × t2=0
21 mar 21:38
Antonni: Rownanie ktore napisalas jest rownaniem dwukwadratowym
podsatwaimy za x2=t i jest warunek ze t≥0 musi byc zeby byly rozwiazania
No bo zobacz jesli wyjdzie np t1= −2 to wracajac do podsatwienia x2=−2 a to nie ma
rozwiazan
jesli t1=0 to wtedy jest jedno rozwiazanie x=0
To eby byly 3 rozwiazania to t2 musi byc >0 (np niech t2=2 to wracajac do postawienia
mamy x2=2 to x= √2 oraz x=−√2
21 mar 23:35
Jerzy:
Co jeden wpis , to lepszy , a rozwiązania zadania nie widać.
22 mar 07:41
Antonni: Wytlumaczylem jej kiedy maja byc 3 rozwiazania
22 mar 08:00
Omikron: Nikt nie wspomniał o warunku Δ>0
22 mar 08:53
Jerzy:
Trzy warunki:
1) Δ > 0
2) xw > 0
3) f(0) = 0
22 mar 08:59
Nina : Dziękuję wam bardzo
Teraz wreszcie zrozumiałam o co w tym chodzi
22 mar 16:27