21 mar 15:21
Jerzy:
Musisz zacząć od policzenia wysokości ściany bocznej.
Potem obliczysz wysokość bryły
Potem wysokość przekroju
Na końcu krawędż przkroju
21 mar 15:24
Jerzy:

x − wysokość ściany bocznej
21 mar 15:27
Jerzy:

H − wysokość bryły.
21 mar 15:29
Jerzy:

h − wysokość przekroju.
21 mar 15:30
21 mar 15:31
Mia: | | 9√3 | |
Skąd wzięło się 4*5? Ja zastosowałam wzór na wysokość ściany bocznej |
| |
| | 2 | |
21 mar 15:34
Jerzy:
To nie jest 4*5 , tylko 4,5 − to połowa krawędzi podstawy.
21 mar 15:36
Jerzy:
Ale masz dobrze, bo to wysokość trójkąta równobocznego.
21 mar 15:37
21 mar 16:28
Mia: Już znalazłam błąd, wszystko wyszło dobrze
21 mar 16:43
Mia: Z tego co tutaj wyliczyłam można obwód wyliczyć?
21 mar 16:52
Kadlubek: Ale nie wiem jak wyliczyć obwód
21 mar 17:41
Mia: Mam ten sam problem. Sprawdzałam w zbiorze i prawidłowy wynik to L=3(3+2√7), a mi wychodzi
ciągle coś innego
21 mar 17:42
adam: Z Pitagorasa
(3/2√19)2+(9/2)2=m2
m = 3√7
L=2m+9
L=2( 3√7)+9=9 + 6√7=3(3+2√7)
21 mar 18:10