optymalizacja
Mathamaniac: Ostrosłupy, których podstawą są prostokąty o stosunku długości boków 1:2, umieszczamy w kuli o
promieniu √3 w taki sposób, że wierzchołek każdego ostrosłupa jest środkiem kuli, a
wszystkie wierzchołki podstawy należą do powierzchni kuli. Jaką maksymalną objętość może mieć
tak umieszczony w kuli ostrosłup?
21 mar 14:42
Jerzy:
I gdzie masz problem ?
21 mar 14:44
Jerzy:
1) wysokość bryły H ( wykorzystujesz fakt,że krawędź boczna jest promieniem kuli)
2) wzór na objetość ostrosłupa ( funkcja dwóch krawędzi podstawy )
3) eliminacja jednej zmiennej (ze zwiazku pomiedzy krawedziami podstawy)
4) maksimum funkcji jednej zmiennej
21 mar 14:49
Mathamaniac:

No i podstawa tego trójkąta to jakieś 5x, przeciwprostokątna
√3
21 mar 14:50
Mathamaniac: h=√3−25x2/4
21 mar 14:51
Mathamaniac: V=2x2*h
21 mar 14:52
Mathamaniac: No i razy 1/3
21 mar 14:52
Mathamaniac: Czy to jest ok?
21 mar 14:52
Jerzy:
21 mar 14:52
Jerzy:
W powyższym wzorze: a i b to krawędzie podstawy , i dodatkowo: a = 2b
21 mar 14:55
Mathamaniac: Już zrobione.
21 mar 15:01