suma
suma: Jak na kalkulatorze prostym obliczyc 20+21+22+23+24+25, ale nie wpisujac po kolei?
21 mar 13:45
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
21 = 20 * 2
24 = 23 *2
itd.
czyli masz tutaj sumę ciągu GEOMETRYCZNEGO o a1 = 20 = 1 i q= 2
wyznacz sumę S5 = ....
21 mar 13:51
Jerzy:
= 20+1+2+3+4+5 = 215
21 mar 13:55
adam: Jerzy:
20+21+...+25=63
215=32768
21 mar 15:23
Jerzy:
Kalkulator mi się zaciął
21 mar 15:25
suma:
Ale jakie klawisze na kalkulatorze mam wciskac, zeby to obliczyc?
21 mar 15:25
suma: Dziekuje
21 mar 15:27
adam: Kalkulator prosty − jak nazwa wskazuje − jest do prostych obliczeń.
21 mar 15:33
suma: Czyli? Nie da sie tego obliczyc za pomoca takiego kalkulatora?
21 mar 15:35
suma: Chodzi mi o to co musze wpisywac w kalkulator, zeby to obliczyc?
21 mar 15:37
karty do gry: 2 mnozenie 2 mnozenie 2 mnozenie 2 mnozenie 2 mnozenie 2 odejmowanie 1
21 mar 15:37
suma: Ok. Dziekuje
21 mar 15:41
Mariusz:
S
n=a
1+a
1q+...+a
1q
n−2+a
1q
n−1
S
n+1=a
1+a
1q+...+a
1q
n−2+a
1q
n−1+a
1q
n
S
n+1=a
1+q(a
1+...+a
1q
n−3+a
1q
n−2+a
1q
n−1)
S
n+1=a
1+qS
n
S
n+a
1q
n=a
1+qS
n
S
n−qS
n=a
1−a
1q
n
S
n(1−q)=a
1(1−q
n)
Jeżeli policzysz granicę z S
n to otrzymasz wzór na sumę nieskończonego ciągu
geometrycznego chociaż miałbym wątpliwości co do poprawności takiego wyprowadzenia
Jeśli chodzi o wyprowadzenie wzoru na sumę skończonego ciągu geometrycznego
to powinno być poprawne
21 mar 18:53
suma: Od samego poczatku chodzilo mi o to co mam wpisac na kalkulatorze, zeby to obliczyc nie liczac
po kolei i nie dodajac.
21 mar 19:01
Alky: Na kalkulatorze prostym jest taki klawisz ( chyba ) M ( jak zakładam od "memorize" ) który
zapamiętuje Ci liczbę, wynik który aktualnie masz wpisamy. Przy 2
4 mozesz go kliknąć, potem
wywołać stary wynik przy użyciu tej "funkcji"i pomnożyć *2. Analogicznie z wcześniejszymi
przypadkami. Powiedzmy, że może się kto kiedyś przydać, ale w takim przypadku szybciej
policzysz ten ciąg ręcznie niż znajdziesz kalkulator
21 mar 19:01
suma: A jak to dokladnie wyglada? Co trzeba po kolei naciskac?
21 mar 19:02
Alky: M+ dodanie liczby z wyświetlacza do wbudowanej pamięci kalkulatora,
M− odjęcie liczby z wyświetlacza od wbudowanej pamięci kalkulatora,
MC memory clear (czyszczenie pamięci kalkulatora),
MS to samo co MC + zapis wartości z wyświetlacza do pamięci,
MR memory recall − przywrócenie na wyświetlacz liczby w pamięci.
Tylko nie jestem pewien które z nich są na kalkulatorze prostym, ale jakieś na pewno są, bo
mimo, że sam prostego nie używam to pamiętam, że widywałem
21 mar 19:04
Alky: Możesz się tym .. pobawić ..i popróbować.
21 mar 19:06
Mariusz:
2*2*2*2*2*2
M+
1−MR / ( 1−2)
22 mar 20:35