Dwie funkcje, pochodne, kąt przecięcia
VenzQ: Oblicz, pod jakim kątem przecinają się wykresy funkcji f(x)=3x3+1 oraz g(x)=−x2−x+6.
Bardziej chodzi mi o wytłumaczenie, bo nie za bardzo rozumiem pochodnych.
21 mar 13:39
Jerzy:
Najpierw ustal punkty przecięcia.
21 mar 13:40
Jerzy:
21 mar 13:42
Jerzy:
Teraz musisz napisać równania stycznych w tym punkcie.
Potrafisz policzyc pochodne tych funkcji ?
21 mar 13:43
VenzQ: z obliczaniem pochodnych nie mam problemu, po prostu rozpisz mi sposób rozwiązania to spróbuję
sobie ogranąć
21 mar 13:44
VenzQ: punkt przecięcia to x=1, y=4
21 mar 13:47
VenzQ: pochodna f(x)=9x
2, pochodna g(x)=−2x−1
Teraz zaczynają się schody
21 mar 13:48
Jerzy:
I styczna: y = f'(1)(x − 1) + f(1)
II styczna: y = g'(1)(x − 1) + g(1)
21 mar 13:51
'Leszek: Teraz napisz rownania stycznych do danych krzywych w punkcie P(1,4)
y − yP = f ' (xP) *( x − xP )
21 mar 13:53
VenzQ: Ok dzięki teraz wystarczy tgα i tgβ
21 mar 13:59
Jerzy:
Tak naprawdę, to równania stycznych są tutaj niepotrzebne.
21 mar 14:04