calki
calka: Wyprowadź wzór na n−tą iterację Picarda yn(x).
y'=x+y, y(0)=1
21 mar 13:22
'Leszek: Korzystamy ze wzoru iteracyjnego Picarda :
yn = yo + ∫ f( x, yn−1 ) dx , calkowanie od xo do x
y1 = 1 + ∫ ( x+1) dx = 1+ x + x2/2
y2 = 1 + ∫ ( x+ y1 ) dx = ...i.t.d
21 mar 14:23
suma: Dziekuje
21 mar 15:27
calka: Rozważmy następujące zagadnienie początkowe na prostej
y'(t) = −3t2y(t), y(0) = 0.
Sformułować twierdzenie Picarda−Lindelöfa.
Ale odnosnie tej funkcji czy po prostu napisac tresc tego twierdzenie?
21 mar 15:33
'Leszek: Odnosnie tej funkcji , czyli zastosowanie tego twierdzenia do tego rownania !
Sama tresc twierdzenia przepisana z podrecznika nie wiele znaczy przy rozwiazywaniu
zadan , zwlaszcza na koloqium lub egzaminie !
21 mar 15:53
calka: A jakby to twierdzenie wygladalo odnosnie tej funkcji?
23 mar 19:04
'Leszek: Sens tego twierdzenia jest taki , ze nalezy wykazac , ze dla tego rownania wzor iteracyjnej
funkcji jest wyznaczony jednoznacznie i nie ma calej rodziny funkcji tak jak
rozwiazaniem calki nieoznaczonej jest cala rodzina funkcji pierwotnych
F(x) + C ,
23 mar 20:47