trygonometria
Weronika Maja K: Gdzie sa bledy?
PRZYKLAD 1
1/2 =sinα
α nalezy (90, 180)
α=?
α= 90+30 =120
Dlaczego w odpowiedziach jest α=150?
PRZYKLAD 2
pierwiastek z 3/2 =cosα
α nalezy (270,360)
α=?
α= 270+30=300
Dlaczego w odpowiedziach jest α=330
21 mar 11:31
Jerzy:
Popatrz na wykresy funkcji sin i cos.
21 mar 11:32
Weronika Maja K: Nic mi to nie mowi
21 mar 11:33
kochanus_niepospolitus:

to ile będzie wynosił 'x'
21 mar 11:37
Jerzy:

A teraz ?
21 mar 11:38
Jerzy:
Kochanus...nie ten przedział.
21 mar 11:39
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... ja jej chcę pokazać w jaki sposób może to policzyć wiedząc dla jakiego kąta ostrego
sinus przyjmuje wartość 0.5
21 mar 11:45