Uklad z parametrem
Antonni: Zadanie nr 2
Wyznacz wszystkie wartosci parametru a dla ktorych uklad rownan ma jedno rozwiazanie
{y= ax
2+4
{ x
2+y
2=16
x
2+(ax
2+4)
2=16
x
2+a
2x
4+8ax
2+16=16
x
2+a
2x
4+8ax
2=0
x
2(1+a
2x
2+8a)=0
Skoro ma byc jedno rozwiazanie to tym rozwiazniem bedzie x=0
1+a
2*0+8a=0
8a=−1
W odpowiedzi mam a∊<−U{1}[8},
∞)
21 mar 11:24
Jerzy:
Skoro tylko jedno, to oznacza, że nawias nie może mieć pierwiastków.
21 mar 11:28
kochanus_niepospolitus:
Błąd w rozumowaniu następuje w tym miejscu:
"Skoro ma byc jedno rozwiazanie to tym rozwiazniem bedzie x=0
1+a
2*0+8a=0"
Z pierwszej linijki ABSOLUTNIE nie wynika druga linijka
21 mar 11:30
kochanus_niepospolitus:
Ad do wypowiedzi Jerzego:
lub ma jedno, którym jest x = 0
21 mar 11:30
'Leszek: x
2(1+ a
2x
2 +8a) = 0 ⇔ x=0 lub a
2x
2 +8a+1 = 0
Dla drugiego rownania kwadratowego Δ < 0 ⇒ −4(8a+1)a
2 <0
Czyli a
2(8a+1) >0 ⇒ a> − (1/8)
| | −1 | |
Odpowiedz : a < |
| , ∞) |
| | 8 | |
21 mar 11:35
Antonni: Ale wiem ze a*b=0 gdy a=0 lub b=0 to x=0
lub a2x2+8a+1=0 (tutaj x≠0
Pogubilem sie juz
21 mar 11:39
Jerzy:
@Leszek ... z Twojego wychodzi przedział otwarty.
Trzeba jeszcze dołożyć warunek kochanusa.
21 mar 11:41
Jerzy:
Skoro masz już jedno rozwiazanie: x = 0, to nawias : albo nie ma pierwiasków,
albo ma jeden, ale też równy 0.
21 mar 11:42
'Leszek: Tak , zgadzam sie !
21 mar 11:43
Antonni: No tak . Tylko podziekowac
21 mar 11:44