W prostokącie ABCD tangens kąta BAC jest równy 3 4 . Prostokąt EFGH jest podobny
yeeelyy: W prostokącie ABCD tangens kąta BAC jest równy 3 4
. Prostokąt EFGH jest podobny do prostokąta ABCD. Pole prostokąta ABCD jest o 36 większe od
pola prostokąta EFGH, natomiast obwód prostokąta ABCD jest o 14 większy od obwodu prostokąta
EFGH. Wyznacz skalę podobieństwa tych prostokątów.
21 mar 03:15
adam: Układ czterech równań:
{a1/b1=3/4
{a2/b2=3/4
{a1*b1=a2*b2+36
{2a1+2b1=2a2+2b2+14
a1 = 6, b1 = 8, a2 = 3, b2 = 4
k=a2/a1=b2/b1=3/6=4/8=1/2
Odp. k=1/2
21 mar 07:42