Wyznacz
Kacper: Wyznacz liczby a b c spelniajace warunki:
a*b*c=192
a+b+c=18
b=(a+c)/2
20 mar 23:13
Benny: 2b=a+c
a+b+c=3b
3b=18
b=6
a*c=32
a+c=12
a=12−c
(12−c)*c=32
c2+32−12c=0
Δ=144−144=0
c=6
a=6
(a,b,c)=(6,6,6)
20 mar 23:15
Kacper: powinien wyjsc rosnacy ciag arytmetyczny

widocznie cos wczesniej musialem pomylic. dzieki
20 mar 23:19
Benny: Ja coś źle policzyłem.
Δ=144−128=16
a
1=8
a
2=4
20 mar 23:25
Adamm: Benny się pomylił
wystarczy wstawić do pierwszego równania
delta źle policzona
20 mar 23:25
Kacper: Pomyliles sie Benny. Odpowiedz to 4,6,8.
20 mar 23:26