zadanka
PrzyszlyMakler: Witam
1. Jak udowodnić, że przekątne równoległoboku dzielą boki wpisanego w niego rombu na połowy?
2. Jeżeli mam opisać zbiór punktów dla których 4y≥a2−2a−1 to jak to zrobić by były
przyjemniejsze obliczenia niż dzieląc obustronnie na 4 i liczyć deltę z ułamkami? (wiem, że w
tym zadaniu jest zbiór sk.mn. ale np jak to robić, gdyby były trudniejsze obliczenia?)
20 mar 23:10
PrzyszlyMakler: w zadaniu drugim miało być a=x..
20 mar 23:10
Kasia:
Ludzie !
Piszcie oryginalną treść zadań ! (a nie własne "improwizacje" !
20 mar 23:14
PrzyszlyMakler: Nie wiem jaki masz problem(umiejąc to) z pomocą, bo moje pytania są dość proste w formie.
cd. 2.
4y≥x2−2x−1
20 mar 23:21
Helllp: Help
21 mar 10:10
Mila:
Wyjaśnię wieczorem.
21 mar 14:55
Mila:

CD− środkowa
KL||AB
CP− środkowa w ΔKLC
|KP|=|PL|
21 mar 19:26
PrzyszlyMakler: Doceniam starania ale w ogóle tego nie widzę
21 mar 19:49
Mila:
|AD|=|DB|
Widzisz, że trójkąty są podobne?
| |PL| | | |DB| | | |AD| | |
| = |
| = |
| ⇔ |
| |CP| | | CD | | |CD| | |
|KP|=|PL|
21 mar 20:16
PrzyszlyMakler: Dzięki Milu. Rozumiem
21 mar 20:35
Mila:
21 mar 20:40