matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Patrycja:
Hej, bardzo proszę o wskazówki w rozwiązaniu takiego zadania: W zbiorze liczb zespolonych rozwiąż układy równań
⎧
z + iv=5
⎩
z − iv= 2+i
20 mar 22:37
Adamm:
dodaj oba równania i wyznacz z potem możesz podstawić do jednego z nich
20 mar 22:48
Pytający:
z=5−iv 5−iv−iv=2+i // v=a+bi 5−2i(a+bi)=2+i 5−2ai−2bi
2
=2+i // i
2
=−1 −2ai+2b=−3+i Porównujemy część rzeczywistą i urojoną:
−1
−2ai=i ⇒ a=
2
−3
2b=−3 ⇒ b=
2
−1
3
v=a+bi=
−
i
2
2
1
3
7
1
z=5−iv=5−i(a+bi)=5−ai+b=5+
i−
=
+
i
2
2
2
2
20 mar 22:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick