Rozwiąż nierówność
tyokke: 2√3cos(x)−3
1−√3tgx ≥0 w przedziale <π;2π>
rozwiązałem nierówność z czego wyszło mi D=<π;2π>\{7π6 }
miejsca zerowe to 11π6 i 7π6
jak określić przedział w jakim nierówność ma być spełniona? Nie umiem narysować paraboli z
równania
(2√3cos(x)−3)*(1−√3tgx) ≥ 0
20 mar 22:13
Jerzy:
A kto Cię prosi o narysowanie jakiejkolwiek paraboli ?
21 mar 08:42
tyokke: A jak mam określić przedział który spełnia nierówność?
21 mar 09:25
Adamm: zastanów się kiedy a*b≥0 może być spełnione w zależności od znaku a i b
21 mar 09:28
Antonni: a≥0 , b>0
lub
a≤0 b<0
21 mar 09:30
Adamm: jest spełnione kiedy a=0 lub b=0 lub a oraz b są tych samych znaków
21 mar 09:30