Wasza opinia :)
cynamonek:

Trójkąt ABC w którym D=(−4, −1) E = (−1, −3) F = (3,2) sąśrodkami boków odpowiednio AB, AC, BC.
Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trójkąta.
A = (x
1; y
1 ) B= (x
2 ; y
2) C=( x
3 ; y
3)
{−4 = x
1 + x
2 / 2
{3 = x
3 + x
2 / 2
{−1 = x
1 + x
3 / 2
i z tego równania wyliczam jeden z x a następne kolejne i tak samo z y robię.
Dobrze to rozpisałem i rozrysowałem? Bo dalej wiem jak to zrobić
20 mar 22:07
Mila:
20 mar 23:23
adam:
równoległa do DE przechodząca przez F, czyli prosta BC y = 4 − (2 x)/3
równoległa do EF przechodząca przez D, czyli prosta AB y = (5 x)/4 + 4
równoległa do DF przechodząca przez E, czyli prosta AC y = (3 x)/7 − 18/7
Przecięcia tych prostych to wierzchołki ABC trójkąta.
A(−8,−6)
B(0,4)
C(6,0)
21 mar 11:19
adam:
21 mar 11:44