geometria analityczna, znajdź punkt B
kolega: Prosta AB jest równoległa do prostej y=−2x+1 i punkt A=(0,6). Oblicz współrzędne punktu B.
Obliczyłem już równanie prostej AB ale nie wiem co dalej.
20 mar 21:23
Adamm: skoro to jest prosta to B może być dowolnym punktem na tej prostej różnym od A
20 mar 21:28
'Leszek: Prosta AB : y = −2x +b , A(0,6) ⇒ b = 6 czyli y = −2x + 6
Punkt B jest to dowlny punkt na prostej AB ,np. x = 7 to y = −8 czyli B( 7, −8)
20 mar 21:29
kolega: Dobra, już zrobione
20 mar 21:29
kolega: Nie zauważyłem punktów które były podane
20 mar 21:30