Trudne
Prawdopodobnie: John Lennon Paul McCartney wykonywali po 40% partii wokalnych na płytach The Beatles George
Harrison wykonywał 12% a Ringo Starr 8%. Obliczono że Lennon raz na 25 dźwięków nie trafia
czysto McCartney fałszywy raz na 20 dźwięków natomiast Harrison I Starr raz na 15 w pewnej
piosence Beatlesów usłyszano fałsz Jakie jest prawdopodobieństwo że sprawcą wpadki był Paul
McCartney?
20 mar 21:13
Pytający:
A − śpiewa Paul McCartney
B − usłyszano fałsz
A∩B − śpiewa Paul McCartney i usłyszano fałsz
P(A|B) − prawdopodobieństwo, że śpiewa Paul McCartney, jeśli usłyszano fałsz
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(B)=40%* |
| +40%* |
| +12%* |
| +8%* |
| = |
| | 25 | | 20 | | 15 | | 15 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | 37 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 125 | | 50 | | 125 | | 375 | | 750 | |
20 mar 21:32
Prawdopodobnie: A nie powinno być P(A) − usłyszano falsz P(B) uslyszano falszy mccartney?
20 mar 21:41
Pytający:
Wg mnie dobrze rozwiązałem to trudne zadanie.
20 mar 21:47
Pytający:
20 mar 21:47
Prawdopodobnie: Ale lingwistycznie jest napisane usłyszano falaz jako pierwsza informacja..
20 mar 21:49
Pytający: Zamienić sobie możesz, ale jakiż w tym sens:
B − śpiewa Paul McCartney
A − usłyszano fałsz
Wtedy:
P(B|A) − prawdopodobieństwo, że śpiewa Paul McCartney, jeśli usłyszano fałsz
i obliczenia będą takie same...
20 mar 22:02
Prawdopodobnie: Dobra chyba ogarniam. Ja myślałem B to usłyszano fałsz gdy śpiewał mccartney a nie wtedy gdy
śpiewał. Dziękuję
20 mar 22:12