prawdopodobieństwo
Olinka: Zakładajac, że po dniu deszczowym nastepuje nastepny deszczowy z prawdopodobieństwem 1/2, ale
po słonecznym nastepuje słoneczny z prawdopodonieństwem 2/3, jaka jest czestotliwość dni
słonecznych w tym mało wyszukanym modelu zmian pogody?
• Zbuduj przestrzeń probabilistyczną opisującą ten model pogody i zmienne losowe na tej
przestrzeni opisujace stan pogody w kolejnych dniach, w skończonym horyzoncie czasowym n.
• Co można powiedzieć o prawdopodobieństwie, że w n−tym dniu jest dzień słoneczny?
• Czy można przybliżyć to prawdopodobieństwo dla dużych wartości n?
• Jak wyniki poprzednich poleceń zależą od stanu pogody w pierwszym dniu? Czy można przyjąć, że
pogoda w pierwszym dniu też jest zmienną losową?
20 mar 21:03
g: dane: P(Si | Si−1) = 2/3, P(Di | Di−1) = 1/2
prawdopodobieństwo całkowite:
P(Si) = P(Si | Si−1) * P(Si−1) + P(Si | Di−1) * P(Di−1)
ale:
P(Si) = P(Si−1)
P(Si | Di−1) = 1 − P(Di | Di−1)
P(Di−1) = 1 − P(Si−1)
stąd P(S) = 3/5
20 mar 21:31