stereometria
wojtek: krawedz boczna ostroslupa prawidlowego szesciokatnego ma dl 10cm a promien okregu wpisanego
podstawe rowny jest 6. oblicz objetosc ostroslupa
odpowiedz to 24√186 ?
20 mar 21:01
kwadrat:
Odp: to 24√156= 48√39
20 mar 21:39
kwadrat:
| | a√3 | |
r=hΔ= |
| ⇒ a√3=12 ⇒a=4√3 |
| | 2 | |
H=
√102−a2= ............=2
√13
| | 1 | | a2√3 | |
V= |
| *6* |
| *H=.............. |
| | 2 | | 4 | |
20 mar 21:49
wojtek: no tak xd idotyczny blad zrobilem przy liczeniu H
mialem 100−48 = 62 a nie 52 i dlatego mi nie wyszlo nic dzieki
20 mar 21:58
kwadrat:
20 mar 21:59