Wielomiany - rozkład czynników
Crash: Cześć, mam problem z pewnym zadaniem. Będę bardzo wdzięczny jeśli ktoś mi pomoże lub w ogóle
wytłumaczy. Treść brzmi rozłóż wielomian w na czynniki
A. w(x) = (x2 + x + 4) ( x2 +6x−7)
B.w(x)= (2x2 −x)2 − (x−4x3)2
C. W(x)=(3x2 +5x−2)(3x2 +2x−1)
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
20 mar 20:48
Pytający:
A)
x
2+x+4=0
Δ=1−4<0, więc nie da się rozłożyć
x
2+6x−7=0
Δ=36+28=64
Czyli:
W(x)=(x
2+x+4)(x+7)(x−1)
20 mar 20:53
Janek191:
A)
w(x) = (x2 + x + 4)*( x +7)*(x − 1)
20 mar 20:54
Crash: Dziękuje bardzo. Wytlumaczycie mi b i c ?
20 mar 20:56
Janek191:
B) zastosuj wzór na różnicę kwadratów
a2 − b2 = (a − b)*(a + b)
20 mar 21:03
Crash: Dzięki. A ppkt C?
20 mar 21:06
Pytający:
C analogicznie jak A.
20 mar 21:15
Crash: OK wielkie dziekj
20 mar 21:15