Podaj dziedzine i wykonaj dzialania pls pilne chcialbym to umiec na spr :(
Kolek: Podać dziedzinę ( to umiem) i wykonać dzialania
| | 7 | | 3 | | 12 | |
( |
| − |
| ): ( |
| + x) |
| | 2x − 4 | | x+2 | | x2−4 | |
I drugie zad rozwiąż równanie
Pls nie rozumiem tego.
20 mar 20:41
Kolek: W srugim przyjladzie ma nie być nawiasu przyoadkiem mi się dodał.
20 mar 20:41
Janek191:
Tam nie ma równania
20 mar 20:44
Janek191:
| | 7 | | 3 | | 12 | |
( |
| − |
| ) : ( |
| + x) = |
| | 2*(x − 2) | | x + 2 | | x2 − 4 | |
| | 7 x + 14 − 6*( x −2) | | 12 + x*( x2 − 4) | |
= |
| : ( |
| ) = |
| | 2*( x2 − 4) | | x2 − 4 | |
| | x + 26 | | x2 − 4 | | x + 26 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 2(x2 − 4) | | x3 − 4 x + 12 | | 2 x3 − 8 x + 24 | |
20 mar 20:51
Kolek:
I drugie zad rozwiąż równanie
20 mar 20:54
Kolek: Ta końcówka jest dobrze w tym pierwszym? Bo 2x
2 * x
3 to 2x
3
?
20 mar 20:58
Janek191:
| 2 x − 3 + x*( x − 4) | | 3 | |
| = |
| x ≠ 4 |
| x − 4 | | 2 | |
| x2 −2 x − 3 | | 3 | |
| = |
| mnożymy na krzyż |
| x − 4 | | 2 | |
2*( x
2 −2 x − 3) = 3*( x −4)
2 x
2 −4 x − 6 = 3 x − 12
2 x
2 − 7 x + 6 = 0
Δ = 49 − 4*2*6 = 1
| | 7 − 1 | | 7 + 1 | |
x = |
| = 1,5 lub x = |
| = 2 |
| | 4 | | 4 | |
20 mar 20:59
Kolek: Aaa cm o tak bo tam się Żeruje ten mianownik z licnikiem nie ważne...
A to drugie równanie? Mógłbyś pomoc?
20 mar 21:00
Janek191:
Skróciło się przez x2 − 4
20 mar 21:00
Kolek: Hejjjanek a to umiał być jeszcze ostatnie?
20 mar 21:03
Kolek: Mam wyznaczyć zbiór argumentów w nim
20 mar 21:04
Janek191:
| 2 x2 + 3 x − 4 | | 2 ( x2 + x − 6) | |
| − |
| > 0 |
| x2 + x − 6 | | x2 + x − 6) | |
| 2 x2 + 3 x − 4 − 2 x2 −2 x + 12 | |
| > 0 |
| (x + 3)*(x −2) | |
lub
( x + 8)*(x + 3)*(x −2) > 0
x
1 = − 8 x
2 = − 3 x
3 = 2
Szkicujemy wykres W(x) = (x + 8)*(x + 3)*( x − 2) W( −10) = −2*(−7)*(−12) < 0
więc
x ∊ ( − 8, − 3) ∪ ( 2 , +
∞)
====================
20 mar 21:12
Kolek: Jak ci się odwdziecze gościu dziekuje
20 mar 21:19
Janek191:
Naucz się i nie zawracaj głowy
20 mar 21:20