Prawdopodobieństwo- rzut monetą
Karol: Rzucamy monetą tak długo dopóki nie wypadnie dwa razy ten sam wynik. Obliczyć
prawdopodobieństwo pn , że doświadczenie skończy się po n rzutach.
20 mar 20:39
Pytający:
1
p2=
// musimy wyrzucić to samo co w pierwszym rzucie
2
1
1
1
p3=
*
=
// w drugim rzucie musimy wyrzucić to, czego nie wyrzuciliśmy w
2
2
4
pierwszym, a w trzecim musimy wyrzucić to, co wyrzuciliśmy w drugim
1
1
1
pn=
*
=
// w pierwszym rzucie wyrzucamy cokolwiek, w kolejnych
2n−2
2
2n−1
n−2 rzutach musimy wyrzucać to, czego nie wyrzuciliśmy w poprzednim rzucie, a w n−tym rzucie
musimy wyrzucić to, co wyrzuciliśmy w n−1−szym rzucie