Planimetria
Dominik: Dany jest dziesieciokat foremny ABCDEFGHIJ. Wyznacz miare kąta ostrego, pod którym przecinaja
sie przekatne CF i DI. wyszlo mi 72.
20 mar 19:58
Dominik: Pomocy
20 mar 20:32
Tadeusz:
a nie 82
20 mar 20:47
kwadrat:
72o
ok
20 mar 20:51
Mila:

∡FOC=108
o
∡OFC=(180−108):2=36
∡OSF=180−3*36=72
20 mar 20:59
Tadeusz:
Jednak 82
20 mar 21:00
Dominik: dziekuje!
20 mar 21:02
Tadeusz:
Przepraszam ... zaćmienie
20 mar 21:03
Mila:
Pierwszy dzień wiosny na
Tadeusza działa

.
20 mar 21:06
kwadrat:
CDEF −−− trapez równoramienny
| | (10−2)*180o | |
kąty rozwarte po 144o ( |
| =144o |
| | 10 | |
kąty ostre po 36
o
DI −− oś symetrii to Kąty SDC =SDE=72
o
zatem w trójkącie CDS kąt CSD= 180
o−108
o =
72o
20 mar 21:10