prawdopodobieństwo zdarzenia A
Lora: Doświadczenie polega na sześciokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, ze otrzymamy dokładnie cztery razy ściankę
z pięcioma oczkami i jednocześnie iloczyn liczby oczek uzyskanych we wszystkich rzutach będzie
liczbą parzystą
Doszłam do tego, że na dwóch wolny miejscach ma stać w jednym przypadku 2 lub 4, albo w drugim
przypadku 1 lub 3.
Ale jak teraz to zapisać, skoro te liczby mogą stać w różnych miejscach?
20 mar 19:49
Jerzy:
| | | |
Wybierasz 4 miejsca dla piątek : | |
| | |
Na pozostałych dwóch miejscach ustawiasz:
(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,6)
(4,1) (4,3) (4,4) (4,6)
(6,1) (6,3) (6,6)
21 mar 09:44
Mila:
Cześć
Jerzy, wczoraj rozwiązywałam, ale mam tam błąd , nie mogę znaleźć.
Szkoda, że nie zerknąłeś.
21 mar 14:58
Jerzy:
Witaj
Mila 
... nie widziałem Twojego rozwiązania, czemu masz bład ?
21 mar 15:01
Mila:
Trudno mi teraz wyjaśnić, może znajdę.
21 mar 15:04
Jerzy:
Możesz wrzucić link ?
21 mar 15:04
Mila:
|Ω|=6
6
A−otrzymamy dokładnie cztery razy ściankę z pięcioma oczkami i jednocześnie iloczyn liczby
oczek uzyskanych
we wszystkich rzutach będzie liczbą parzystą
Zdarzenia sprzyjające zdarzeniu A:
| | | |
(5555PP) − | *32 =15*9 możliwości − parzyste ze zbioru {2,4,6} |
| | |
lub
lub
|A|=15*9+2*15*6=15*(9+12)=15*21
21 mar 19:57
Jerzy:
Zgadza sie, mam identyczny wynik

(2,1) (2,2) (2,3) (2,4) (2,6) → 9 ustawień
(4,1) (4,3) (4,4) (4,6) → 7 ustawień
(6,1) (6,3) (6,6) → 5 ustawień
Razem: 21 ustawień
|Ω| = 6
6
22 mar 08:29