nierówność
nierówność: Wykaż, że nierówność x
2 + xy +y
2 ≥ 2x + 2y − 4 jest prawdziwa, dla wszystkich liczb
rzeczywistych x i y. Trzeba to rozbić na 3 nawiasy podniesione do kwadratu. Ma ktoś jakąś
ciekawą ideę?
20 mar 18:49
nierówność:
20 mar 19:05
nierówność: tylko poprzenosiłam i dalej nie wiem.. XD
20 mar 19:16
Adamm: f(x)=x2+(y−2)x+y2−2y+4
Δ=(y−2)2−4(y2−2y+4)=−3y2+4y−12
Δy=−130
zatem Δ<0 zatem f(x)>0
20 mar 19:19
20 mar 19:21
Adamm: x2+(y−2)x+y2−2y+4=(x+y/2−1)2−y2/4+y−1+y2−2y+4=
=(x+y/2−1)2+3y2/4−y+3=(x+y/2−1)2+(√3y/2−√3/3)2+8/3=
=(x+y/2−1)2+(√3y/2−√3/3)2+(2√6/3)2
20 mar 19:30
nierówność: Tylko problem w tym, że nie mogę tam wpisać ułamków, ani pierwiastków tylko całe liczby, stąd
też mam problem..
20 mar 19:33