ciąągi
Ola: Suma sześciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest trzy razy mniejsza od sumy
kolejnych sześciu wyrazów tego ciągu. Oblicz pierwszy wyraz, jeśli a2*a3=15.
Proszę o pomoc, od godziny siedzę nad tym i nie potrafię tego rozwiązać >.<
20 mar 18:41
Janek191:
a7 = a1 + 6 r
a12 = a1 + 11 r
0,5*(a1 + a1 + 5 r)*6 * 3 = 0,5*( a7 + a12}*6
9*( 2 a1 + 5 r) = 3*(a1 + 6 r + a1 + 11 r)
18 a1 + 45 r = 6 a1 + 51 r
12 a1 = 6 r
r = 0,5 a1
oraz
(a1 + r)*( a1 + 2 r) = 15
(a1 + 0,5 a1)*( a1 + a1) = 15
1,5 a1* 2 a1 = 15
(a1)2 = 5
a1 = √5
=========
20 mar 18:54
Ola: Dziękuję ci bardzo

tylko a
1 wychodzi mi równe 1
12a
1 = 6r
2a
1 = r
20 mar 19:16
Janek191:
Pomyłka

12 a
1 = 6 r
r = 2 a
1
oraz
( a
1 + r)*( a
1 + 2 r) = 15
( a
1 + 2 a
1)*( a
1 + 4 a
1) = 15
3 a
1 * 5 a
1 = 15
(a
1)
2 = 1
a
1 = 1
=======
20 mar 19:53