miedź
be_cutee: Ile miedzi z dokładnością do dziesiętnych części decymetra sześciennego potrzeba do
wyprodukowania 1 km miedzianego drutu o średnicy 1 mm?
20 mar 18:29
Janek191:
V = π r2*l = π *(0,001)2* 1000 m3 = π*0,001 m3 = ≈ 3,14 *0,001 * 1000 dm3 = 3,14 dm3
20 mar 18:41
be_cuteee: są odpowiedzi
a. 0,7 dm
3
b. 0,5 dm
3
c. 0,8 dm
3
d. 0,6 dm
3
20 mar 18:42
be_cuteee: błagam, jestem zdesperowana
20 mar 18:54
Janek191:
Pomyliłem się
2 r = 1 mm ⇒ r = 0,5 mm
3,14 : 4 = 0,785
V ≈ 0,8 dm3
===========
20 mar 19:00
be_cuteee: Dziękuję
20 mar 19:01