odcinek
happy: Dany jest odcinek o długości 2 m. Złoty podział odcinka to podział, w wyniku którego
otrzymujemy 2 odcinki o następujących długościach. Stosunek długości dłuższego z nich do
krótszego jest równy stosunkowi długości całego odcinka dzielonego do długości dłuższego
odcinka otrzymanego z podziału. Ile wynosi długość krótszego odcinka otrzymanego z tego
podziału?
ktoś wie?
Janek191:
x + y = 2 x > y
y = 2 − x
| 2 | | x | |
| = |
| ⇔ 2 y = x2 ⇔ 2*(2 − x) = x2 ⇔ x2 + 2 x − 4 = 0 |
| x | | y | |
Δ = 4 − 4*1*(−4) = 20 = 4*5
√Δ = 2
√5
y = 2 − x = 2 −(
√5 − 1) = 3 −
√5
===========================