20 mar 18:21
Jack:

zad 4.
(obwod dolnej podstawy to 3a, gornej tez − bo trojkaty rownoboczne)
3*a + 3*a + 3*h = 9 (z polecenia)
6a + 3h = 9 /:3
2a + h = 3 (wyznaczmy sobie h bo bedzie najlatwiej podstawic do objetosci)
h = 3−2a
| 3 | | 3 | |
teraz zalozenia a,h>0 oraz skoro h>0 to 3−2a>0 a< |
| stad a ∊ (0; |
| ) |
| 2 | | 2 | |
wymnoz, pochodna, znajdz ekstremum maksimum.
20 mar 18:28
Kadlubek: Wyszło mi, że wszystkie krawędzie będą miały długość 1
20 mar 21:40
Kadlubek: Pomoże ktoś z innymi zadaniami?
20 mar 23:33