Wykaż, że wartość wyrażenia jest liczbą naturalną
Lora: Wykaż, że wartość wyrażenia √3−√5 * (3 + √5) * ( √10 − √2) jest liczbą naturalną
Oświeci mnie ktoś jak w ogóle powykonywać te działania?
20 mar 18:04
Lora: Da się to jakoś wciągnąć do wzoru skróconego mnożenia?
20 mar 19:21
Pytający:
...=√3−√5*√3+√5*√3+√5*(√10−√2)=
=√9−5*(√30+10√5−√6+2√5)=
=2(√52+2*5*√5+(√5)2−√12+2*1*√5+(√5)2)=
=2((5+√5)−(1+√5))=
=8
20 mar 20:08
Lora: Oooo, dziękuję

Nie pomyślałam, żeby tak to rozpisać
20 mar 20:42
oi: βββ
22 lis 14:59
PW: Właściwie to samo, ale mniej pierwiastków:
Jeżeli zadaną liczbę oznaczyć symbolem x, to
x2 = (3 − √5)(3+√5)2(√10 − √2)2 =(3 − √5)(3+√5)(3+√5)(10 − 2√10√2 + 2) =
(32 − (√5)2)(3 + √5)(12 − 2√20) = (9 − 5)(3 + √5)(12 − 4√5) =
= 4.4(3 + √5)(3 − √5) = 42.4 = 43 = 26
Skoro
(*) x2 = 26,
to
x = 23 = 8
− wszystkie czynniki w 'x' są dodatnie, więc bierzemy dodatnie rozwiązanie (*)
22 lis 17:25
Eta:
No to jeszcze tak:
| | √10−√2 | | √10−√2 | |
3−√5=( |
| )2 i 3+√5=( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
| | √10−√2 | | √10+√2 | | √10+√2 | | (10−2)(10−2) | |
W= |
| * |
| * |
| *(√10−√2)= |
| =8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | |
W=8
♣♣♣♣
22 lis 18:19
Eta:
| | √10+√2 | |
Poprawiam drugi zapis 3+√5= ( |
| )2 |
| | 2 | |
22 lis 18:20