klocki
happy: W pudełku znajduje się 6 klocków. 2 klocki z literą s, 2 z o i 2 z k. Z pudełka bez zwracania
wyjmujemy kolejno 3 klocki. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowane i układane kolejno klocki
utworzą słowo SOK. Ile wynosi moc omegi i prawdopodobienstwo?
Dziękuję!
20 mar 18:02
Martin: Ω= 6*5*4= 120
I prawdopodobieństwo najlepiej wyliczyć z drzewka, prawdopodobieństwo wylosowania na pierwszym
miejscu "S" to 1/6, prawdopodobieństwo wylosowania na drugim miejscu "o" to 2/5, a
prawdopodobieństwo wylosowania a trzecim miejscu "K" to 2/4
i teraz wystarczy pomnożyć te wartości
20 mar 18:07
happy: a moc zdarzenia losowego wiesz może?
20 mar 18:09
happy: a prawdopodobienstwo to 1/30?
20 mar 18:10
Martin: to jak policzysz prawdopodobieństwo, wyjdzie bodajże 1/15, to podstaw do wzoru P(A)= |A| / Ω
ooo, i widzę tam błąd w poprzednim, prawdopodobieństwo wylosowania S na pierwszym miejscu to
2/6
20 mar 18:14