Wyznaczanie wzoru funkcji kwadratowej, styczna
SEKS INSTRUKTOR : Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f(x) jeżeli jest on styczny do prostej o równaniu y=7x−9 w
punkcie (2,5) oraz przechodzi przez punkt (−1,11)
20 mar 17:57
===:
WZÓR STYCZNY ....dobre
20 mar 17:58
SEKS INSTRUKTOR : od czego tu ruszyc?
No w sumie powinno być wzór wykresu, ale zadanie jest takie jak przepisałem. Proszę o pomoc
20 mar 18:02
Tadeusz:
całki były?
20 mar 18:13
Mila:

Wykres styczny a nie wzór.
y=7x−9
f(x)=ax
2+bx+c
f(2)=5=4a+2b+c
f(−1)=11=a−b+c
f'(x)=2ax+b
f'(2)=7=4a+b
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4a+b=7 i 4a+2b+c=5 i a−b+c=11
a=3, b=−5, c=3
f(x)=3x2−5x+3
20 mar 19:36