Wyznacz wartości parametru m dla których funkcja (m+1)x²-2 p{2} + m + 2 ,man dwa
moniq: Wyznacz wartości parametru m dla których funkcja (m+1)x²−2
√2 + m + 2 ,man dwa różne miejsca
zerowe takie że X1*x2≥m.
Mam warunki delta>0 i a/c ≥m. No I coś jest źle bo inaczej niż w odpowiedziach

. Wie ktoś
co jeszcze tu powinno być
20 mar 17:09
===:
zacznij od porządnego zapisania treści ...kolejna co to urządza zgaduj−zgadulę
20 mar 17:13
moniq: Zamiast man ma być ma i taka jest reszta treści
20 mar 17:15
===:
a jeszcze powinno być m+1≠0
20 mar 17:15
===:
a x w pierwszej potędze na pewno nie ma
20 mar 17:16
moniq: No tak ale dalej jest źle

Wychodzi że m⊂(−3, −pierwiastek z dwóch> u(−1,0). Powinna być
tylko ta pierwsza część
20 mar 17:20
moniq: No pewnie

jest przy dwóch pierwiastkach z dwóch
20 mar 17:21
===:
baw się ... w piaskownicy
20 mar 17:23
moniq: Ahaa ,:( jeju no nie zauważyłam przecież może się zdarzyć
20 mar 17:28
Wielomian: Przepisz to dokładnie jeszcze raz
20 mar 17:29
moniq: Wyznacz wartości parametru m dla których funkcja f(x)=(m+1)x²−2 √2x + m + 2 ,ma dwa różne
miejsca zerowe takie że X1*x2≥m.
20 mar 17:31
Wielomian: m+1≠0
Δ>0
x1*x2≥m
20 mar 17:34
moniq: Zrobiłam z tymi warunkami ale wychodzi za szeroki przedział inny niż w odpowiedziach (komentarz
wyzej)
20 mar 17:39
===:
no i niby jak mamy sprawdzić gdzie robisz błąd
20 mar 17:41
moniq: Myślę że jest błąd w warunkach
20 mar 17:42
Wielomian: Przepisz obliczenia
20 mar 17:43
moniq: Delta>0. delta=144 m1=0 m2=−3. m⊂(−3,0)
2.m+2/m+1≥m. m⊂(−1, pierwiastek z 2> u (−∞,− pierwiastek z dwóch>
3.m≠−1
I wynikiem jest m należy tak jak parę komentarzy wyzej
20 mar 17:55
Janek191:
f(x) = ( m +1) x
2 + 2
√2 x + m + 2
1) m + 1 ≠ 0 ⇔ m ≠ − 1
2) Δ = 8 − 4*( m + 1)*( m +2) = 8 − 4*( m
2 + 3 m + 2) = − 4 m
2 − 12 m = −4 m*(m + 3)
Δ > 0 ⇔ m ∊ ( − 3, 0)
| | c | | m +2 | | m + 2 − m2 − m | |
3) x1*x2 = |
| = |
| ≥ m ⇔ |
| ≥ 0 ⇔ |
| | a | | m +1 | | m + 1 | |
⇔ ( m
2 − 2)*( m +1) ≥ 0 ⇔ ( m −
√2)*( m +
√2)*( m +1) ≥ 0 ⇔ m ∊ ( −
√2, −1)∪ (
√2 ,+
∞)
Odp.
m ∊ ( −
√2, − 1)
==============
20 mar 17:56