Proszę o rozwiązanie tego zadania
Marek: Woda może wpływać do basenu z dwóch kranów. Za pomocą pierwszego kranu basen można
napełnić w czasie o 4 godziny dłuższym, a za pomocą drugiego o 9 godzin dłuższym niż przy
użyciu obu kranów. W jakim czasie można napełnić ten basen, jeśli odkręci się oba krany
20 mar 16:28
Pytający:
x − wydajność pierwszego kranu
y − wydajność drugiego kranu
t − czas, w którym napełnimy basen przy użyciu obu kranów
Mamy:
x(t+4)=y(t+9)=(x+y)t
Zatem:
| | y(t+9) | |
x(t+4)=y(t+9) ⇒ x= |
| |
| | t+4 | |
| | yt | |
x(t+4)=(x+y)t ⇒ xt+4x=xt+yt ⇒ x= |
| |
| | 4 | |
4y(t+9)=yt(t+4)
4(t+9)=t(t+4)
4t+36=t
2+4t
t
2=36
t=6 (bo t>0)
20 mar 16:54