matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy, dowód
SEKS INSTRUKTOR :
Wykaż, że jeśli log
16
12 = a
4a−2
to log
24
3=
4a+1
20 mar 15:47
Adamm:
4log
16
12−2
=...
4log
16
12+1
przekształcasz aż dojdziesz do wyniku, jako pierwszą rzecz sugerowałbym sprowadzenie do jednego logarytmu
20 mar 15:49
Adamm:
4log
16
12−2
log
2
12−2
=
=
4log
16
12+1
log
2
12+1
log
2
3
=
=log
24
3
log
2
24
20 mar 15:51