matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź pierwiastki wielomianu
rekinek:
Znajdź pierwiastki wielomianu W(x)+x(x+1)(x
2
+9)
20 sty 13:48
Atos:
W(x)
=
x( x +1)(x
2
+9) x=0 v x+1=0 v x
2
+9=0
x=0 v x = −1
v x
2
= −9 −− sprzeczność , brak pierw. rzeczywistych
20 sty 13:52