ostatki
cynamonek: dany jest odcinek o końcach A = (−5,−7) B = (3, − 13) wyznacz rówanie w którje zawarta jest
symetralna tego odc.
S = ( −1, −10 )
obliaczam prostą (y+7)(3 + 5) − (−13 +7) (x+5) = 0
y − 3/4 x − 43/4
prostopadła a = 4/3
− 10 = 4/3 *−1 + c
c = −26/3= − 8 i 2/3
y = − 4/3x − 8 i 2/3
20 mar 14:15
Janek191:
| | − 13 −(−7) | | − 6 | | 3 | |
a = |
| = |
| = − |
| |
| | 3 − (−5) | | 8 | | 4 | |
Prosta prostopadła
====================
20 mar 14:34
cynamonek: dzięki

zrobiłem też dobrze ale inną metodą ale w porządku znać inne
20 mar 15:44
Janek191:
Jak dobrze, gdy zły wynik ?
20 mar 16:21
Mila:
II spsób:
A = (−5,−7) B = (3, − 13)
Symetralna odcinka jest zbiorem wszystkich punktów płaszczyzny jednakowo
odległych od końców tego odcinka.
P(x,y) − dowolny punkt symetralnej AB
√(x+5)2+(y+7)2=
√(x−3)2+(y+13)2⇔
(x+5)
2+(y+7)
2=(x−3)
2+(y+13)
2
4x−3y−26=0
20 mar 17:16