ojj
cynamonek: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC| jest zawarta w prostej o równaniu
y=43x +6. Wyznacz współrzędne wierzchołka B, jeśli wiadomo, że A=(−3,2) C = (4,7)
Wyliczam prostą AC (y−2)(4+3) − (7−2) (x+3) = 0
y = 57 x + 297
teraz wyznaczam prostą CB. AC i BC są prostopadłe to wyliczam współczynik a
a = − 75
cb −−−> y= − 75 x + c
podstawiam współrzędne wierzchołka C
7 = − 75 * 4 + c
c = 635
ycb = − 75 + 635
i równanie prostej CB oraz AB
− 75 x + 635 = 43 x + 6
i reszte juz obliczam
20 mar 13:45
Jerzy:
A dlaczego uważasz,że proste AC i BC są prostopadłe ?
20 mar 13:50
Antonni:

w zwaizku z tym ze masz trojkat rownoramienny to mozesz zrobic tak
| | 4 | |
1 napisac rownaie prostej prostopadlej do |
| x+6 i przechodzacej przez C |
| | 3 | |
2. Policzyc punkt przeciecia sie obu prostych
Masz wtedy wspolrzedne S srodka odcinka BA
Ze wzorow na srodek odcinka liczysz wpolrzedne punktu B
20 mar 13:57
cynamonek:

Ponieważ jeśli są to proste i są wierzchołkiem w tym trójkącie to się przetną. Czy źle myślę ?
20 mar 13:57
Jerzy:
Przetną, ale niekoniecznie pod kątem prostym
Zrób tak, jak napisał Antonni.
20 mar 13:59
cynamonek: y = 4/3x +6
to prosto prostopadła
y = −3/4 x + 10
układ równań i mi wychodzą pkt ( 48/25 ; 36/25 )
a jeśli podłożę to do Xb + 4 / 2 = 48/25 to wychodzą mi jakieś absurdy tak samo z Yb. Chyba
,że coś źle robię
20 mar 17:11
adam: Albo:
wyznaczasz odległość r=AC
i z układu równań:
{prostej AB
{okręgu o środku S=C i promieniu r=AC
wyznaczasz B.
B=(171/25,378/25)
20 mar 17:40
cynamonek: to zadanie rozwiązane mam na 4 sposoby i każdy wynik inny

Mila gdzie jesteś

?
20 mar 19:41
Mila:
Przygotowuję kolację , a o co chodzi? Wpisz pytanie, abym nie musiała wszystkiego czytać/
20 mar 19:44
cynamonek: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC, w którym |AC|=|BC| jest zawarta w prostej o równaniu
y=43x +6. Wyznacz współrzędne wierzchołka B, jeśli wiadomo, że A=(−3,2) C = (4,7)
Jaka czujna
20 mar 19:49
adam: cynamonek: zdecyduj się, czy równanie to:
y=43x +6 czy y=4/3x +6 jak to napisałeś w pierwszym poście.
20 mar 20:00
cynamonek: tak jak w pierwszym y=4/3x +6 − PRZEPRASZAM! zjadło mi ;C
20 mar 20:03
cynamonek: to chyba przez to, że mila kolację robi i zgłodniałem
20 mar 20:03
adam: No bo jakbym nie zauważył twojej pomyłki, to Mila dałaby ci piąty wynik.
20 mar 20:05
cynamonek: dzięki adam

Dobrze,że mamy tutaj takich czujnych ludzi
20 mar 20:09
Mila:
Liczę, cierpliwości Panowie.
20 mar 20:29
Mila:
A=(−3,2) ,C = (4,7)
|AC|=|BC|
|AC|=
√72+52=
√74
Teraz geometryczna konstrukcja (kreślę okrąg o środku w punkcie C i R=|AC|. )
Szukam punktu przecięcia z prostą AB
co algebraicznie opiszemy tak:
| | 4 | |
(x−4)2+(y−7)2=74 i y= |
| x+6 |
| | 3 | |
x=−3 i y=2 to punkt A
To wynik
Adama.
20 mar 20:46
cynamonek: Dziękuję

Wybacz Adam za moją niewierność

, Lubię być pewny
20 mar 21:04
adam: Spoko, sam często się mylę.
20 mar 21:09
cynamonek: Tak patrzę, patrzę i nie widzę

>
w miejsce y podstawiam tą prostą tak? Bo tak coś drogi do rozwiązania odnaleźć nie mogę
20 mar 21:18
Mila:
| | 16 | | 8 | |
x2−8x+16+ |
| x2− |
| x+1=74 |
| | 9 | | 3 | |
licz dalej sam
20 mar 21:27
adam: Tak
20 mar 21:27
cynamonek: dzięki
20 mar 21:29