Funkcja wykładnicza
Targon: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie
2 x+2 x−1+2 x−2+...=2 2x−1+m ma jedno rozwiązanie.
Wychodzi mi że m∊(−∞, 0)u({2} a w odpowiedziach przy 0 jest domkniete
20 mar 11:22
Tadeusz:
to 2
2x−1 na pewno jest za znakiem =
20 mar 11:27
Targon: Tak
20 mar 11:29
Jerzy:
Jaką masz lewą stronę równania ?
20 mar 11:31
Tadeusz:
| | 1 | |
po lewej masz zatem ciąg w którym a1=2x q= |
| |
| | 2 | |
20 mar 11:32
Targon: Dałem że 2x=a suma po lewej wyszła 2. To mam 2a=(a2/2)+m
20 mar 11:32
Targon: I tutaj liczyłem jedno ze Δ=0 i t>0 a drugie że Δ>0 i t1t2<0
20 mar 11:33
Jerzy:
No to zła suma Ci wyszła.
20 mar 11:34
Targon: Czemu zła
20 mar 11:36
Jerzy:
Dobra ... już widzę:
| | t2 | |
Masz równanie: 2t = |
| + m . |
| | 2 | |
Jakie nałożyłeś/ aś warunki ?
20 mar 11:37
Targon: No napisałem je wyżej
20 mar 11:38
Targon: I tutaj liczyłem jedno ze Δ=0 i t>0 a drugie że Δ>0 i t1t2<0
20 mar 11:41
Jerzy:
Masz dobry wynik: m ∊ (−∞;0) U {2}
20 mar 11:46
karty do gry: A co jeśli t1 * t2 = 0 ?
Wtedy jeden z nich będzie zerem a drugi ?
20 mar 11:46
Targon: W odpowiedziach jest zamknięty przy 0
20 mar 11:48
Targon: Może ma być ze t1t2≤0
20 mar 11:49
Jerzy:
Racja ....dla m = 0 mamy t1 = 0 lub t2 = 4.
20 mar 11:50
Targon: Czyli mam dodać założenie czy zmienić?
20 mar 11:52
Jerzy:
Nakładasz dwa warunki:
1) t1*t2 ≤ 0
2) t1 + t2 > 0
20 mar 11:55
Targon: No tak ale w tym 3 2x−2(m−1)3x +m+5=0 gdzie też ma jedno rozwiazanie to brałem te założenia
co podałem wyżej
I mi wyszło
20 mar 11:57
Jerzy:
Przypadek , bo w tym równaniu dla m = 0 mamy brak rozwiazań.
20 mar 12:00
Targon: W tym drugim jak przyjmę te twoje założenia to nie mam wgl części wspólnej więc nie mogę ich
wziąć
20 mar 12:05
Targon: Ktoś pisał że Domknięcie nie wynika z założeń (kwadratowe); tylko z tego, że suma po lewej
może być równa pierwszemu składnikowi prawej dla jednego x−sa.
20 mar 12:06
Targon: Tu chyba musi być jakis warunek dlatego że po lewej mamy szereg bo w zadaniach bez szeregów
normalnie wychodzi
20 mar 12:08
Jerzy:
Co rozumiesz pod pojęciem: "nie mam wgl części wspólnej" ?
20 mar 12:16
Targon: No zrób drugie równanie dla twoich założeń i zobaczysz że nic Ci nie wyjdzie
20 mar 12:22
Jerzy:
Jeśli rozpatrujesz dwa odzielne przypadki:
1) Δ = 0 lub 2) Δ > 0 , to nie interesuje Cie część wspólna,
bo to jest alternatywa ( czyli suma ).
20 mar 12:28
Targon: Chodzi mi o drugi przypadek z Δ>0 że dla twoich założeń nic nie wyjdzie
20 mar 12:29
Jerzy:
1) m ∊ (−∞;− 1) U ( 4;+∞)
2) m ≤ − 5
3) m > 1
i co , twierdzisz nadal, że nie ma części wspólnej ?
20 mar 12:36
Targon: No ja zaznaczam na osi te 3 przypadki i żadne 3 się że sobą nie pokrywają
20 mar 12:38
Jerzy:
Przemyj oczy ,narysuj oś liczbową i popatrz jeszcze raz.
20 mar 12:43
Targon: No zaznaczam 3 przypadki na różnych wysokościach i nigdzie 3 mi się razem nie pokrywają
20 mar 12:46
Targon: Mam 3 przypadki i w żadnym miejscu na osi te 3 się nie spotkają
20 mar 12:51
Jerzy:

Nadal nie widzisz części wspólnej ?
20 mar 12:53
Targon: Zielony i niebieski nie nadchodzą na siebie
20 mar 12:54
Jerzy:
Teraz to ja idę przemyć oczy wodą
20 mar 12:56
Targon: A zakładając że masz rację to i tak w odpowiedziach przy − 5 jest otwarte a nie zamknięte
20 mar 12:56
Targon: Dlatego nie rozumiem czemu w tym przypadku będzie klasycznie Δ>0 i t1t2<0 a w przypadku z
szeregiem trzeba co innego
20 mar 12:57
Jerzy:
Dla : Δ > 0 mamy:
[t1*t2 ≤ 0 i t1 + t2 > 0] ⇔ \
[t1*t2 = 0 i t1 + t2 > 0 lub t1*t1 < 0 i t1 + t2 > 0
czyli mamy alternatywę.
(A U B) ∩ C ⇔ A ∩ C lub B ∩ C
20 mar 13:12
Jerzy:
I teraz sprawdź, który przypadek zachodzi w tym przykładzie.
20 mar 13:14
Targon: W tym zajdzie tylko gdy Δ>0 i t1t2<0
20 mar 13:22
Targon: Gdzie indziej ludzie pisali ze Domknięcie wynika z tego że mamy szereg
20 mar 13:23
Jerzy:
Nie ma to znaczenia.
20 mar 13:34
Targon: To już nie rozumiem. Skąd mam wiedzieć jakiego założenia użyć. Zadania maja tą samą treść a
trzeba inne założenia
20 mar 13:38
Jerzy:
W obydwu zadaniach założenia są identyczne.
A) Δ = 0 i xw > 0 ( jeden pierwiastek dodatni (
B) Δ > 0
1) t1*t2 ≤ 0 ( dwa różnych znaków lub jeden równy zero )
2) t1 + t2 > 0 ( gdy jeden równy zero, to drugi dodatni)
20 mar 13:41
Targon: Jak w drugim przykładzie dasz t1t2≤0 i t1+t2>0 to wyjdzie zła odpowiedź
20 mar 13:52
Targon: Tym bardziej że sam napisałeś że z tych przedziałów nie zrobisz części wspólnej
20 mar 13:54
Jerzy:
Jeszce raz ....t1*t2 ≤ 0 i t1 + t2 > 0 ⇔
(t1*t2 = 0 i t1 + t2 > 0 ) lub (t1*t2 < 0 i t1 + t2 > 0)
20 mar 13:55
Jerzy:
Teraz mamy alternatywę ( sumę przedziałów )
20 mar 13:56
Targon: I wychodzi mi inna odpowiedź niż w odpowiedziach
20 mar 14:09
Jerzy:
A jaka jest odpowiedź do drugiego przykładu ?
20 mar 14:10
Targon: Normalnie jak widzę w internecie to ludzie mówią że funkcja ma jedno rozwiazanie gdy Δ=0 i t>0
lub Δ>0 i t1t2<0.Te założenia w pierwszym przykładzie nie dają poprawnej odpowiedzi natomiast
w drugim już jest poprawna
20 mar 14:11
Targon: m∊(−∞, 5)u{4}.4 wyjdzie z Δ=0 i t>0
20 mar 14:12
Targon: A przedział (−∞, − 5) z Δ>0 i t1t2<0
20 mar 14:13
Jerzy:
Samo założenie Δ > 0 i t1*t2 < 0 wyklucza przypadek, w którym jeden pierwiastek
jest równy 0 , a drugi dodatni ( nie mozemy go pominąć )
20 mar 14:13
Jerzy:
Pytam o końcową odpowiedź do zadania, a nie o jakieś Twoje przemyslenia.
20 mar 14:14
Targon: To jest końcowe z końca książki
20 mar 14:15
Targon: m∊(−∞, − 5)u{4}
20 mar 14:15
Targon: Na innych stronach każdy pisał że Δ>0 i t1t2<0 i tutaj się sprawdza natomiast w pierwszym już
nie
20 mar 14:16
Jerzy:
OK. W takim razie w podobnych przypadkach, czyli takich, gdzie wyraz wolny c
trójmianu ax2 + bx + c , jest zależny od parametru ( tutaj c = m + 5 ),
sprawdzaj, czy dla c = 0 drugi pierwiastek jest dodatni
( ponieważ dla c= 0 , trojmian ma zawsze jeden pierwiastek: x = 0 )
20 mar 14:53
Targon: Czyli muszę dać Δ>0 i t1t2<0 i sprawdzać c gdy c jest zależne od m?
20 mar 15:04
Jerzy:
Tak. Musisz sprawdzić, czy przy c = 0 drugi pierwiastek jest dodatni, czy ujemny.
20 mar 15:08
Targon: Ok dzięki wielki. Nie za trudne to na poziom rozszerzony? Na maturze nigdy bym nie wpadł żeby
sprawdzić C
20 mar 15:13